Hyppää sisältöön

Kesäkonserttisarja – Vähän ennen yötä

Su 18.8.2024 klo 20:00 - 21:00
Halikon kirkko
Esiintyjät istumassa vierekkäin vaaleilla penkeillä

Jan Lehtola, urut
TriAngel -lauluyhtye
Aurora Ikävalko, Kaisa Näreranta ja Tuula Saarensola

‘Vähän ennen yötä’ on säveltäjä Olli Kortekankaan ja runoilija Pia Perkiön kamarimusiikkiteos uruille ja kolmelle solistille. Teoksen voisi määritellä – mihin nimikin viittaa – iltamusiikiksi. Teos on luonteeltaan meditatiivinen ja sen teksti paneutuu rohkeasti olemassaolomme perimmäisiin kysymyksiin. Vaikka iltamusiikki, vesper, liittyy erityisesti kristilliseen perinteeseen, on Vähän ennen yötä -teoksen teksti universaali ja henkinen, viittaamatta mihinkään uskontokuntaan. Vähän ennen yötä sai kantaesityksensä elokuussa Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa ja sen jälkeen toisen esityksensä Lahden Urkuviikoilla. Lauluyhtye TriAngelin kanssa teoksen esittää Suomen eturivin urkureihin lukeutuva Jan Lehtola.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.
Konsertin jälkeen iltatee kirkon pihalla.

TriAngel on vuonna 2006 perustettu kolmen naisen trio, joka sai alkunsa halusta laulaa klassista ja hengellistä musiikkia svengaavasti ja koskettavan tuoreita tulkintoja etsien. Yhtye esiintyy sekä a cappella, että erilaisten soitinkokoonpanojen säestyksellä. Negrospirituaalien ja gospellaulujen lisäksi yhtyeen ohjelmistossa on kansanlauluihin ja psalmeihin pohjautuvia lauluja, uudenlaisia virsitulkintoja sekä klassisen musiikin helmiä. TriAngelin laulajat, Aurora Ikävalko, Kaisa Näreranta ja Tuula Saarensola, ovat kaikki klassisen musiikin ammattilaisia. Heitä voi kuulla myös kirkkomusiikin, oopperan, liedin ja kuoromusiikin parissa.

Musiikin tohtori Jan Lehtola on opiskellut urkujensoittoa Helsingissä, Amsterdamissa, Stuttgartissa, Lyonissa ja Pariisissa. Lehtola valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin 1998. Lehtola antoi Sibelius-Akatemian ensikonsertin Kallion kirkossa 2000. Musiikin tohtorin tutkinnon hän suoritti 2005, ja sen aihe oli Oskar Merikanto eurooppalaisten vaikutteiden välittäjänä Suomessa. Lehtola on työskennellyt urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla vuodesta 2007 ja yliopistonlehtorina vuodesta 2017 alkaen.

Jan Lehtola on esiintynyt lukuisten orkestereiden, kuten BBC:n Philharmonisen orkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Lahden, Tampereen ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfonietan sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Hän on vieraillut useilla festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Merkittävimpiä konserttipaikkoja ovat olleet Pariisin la Trinité, Lontoon Westminster Abbey ja St. Paul’s Cathedral, Altenburgin linnankirkko, Pietarin Marinski, Leipzigin Gewandhaus ja St. Thomas sekä Berliinin, Magdeburgin, Tallinnan ja Riian tuomiokirkot.

Säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa tekevä Lehtola on kantaesittänyt 120 teosta, joista konserttoja 12. Lehtola toimi perustamansa Organo Novon ry:n puheenjohtajana 2007-2023 ja hän oli Organum -seuran puheenjohtaja 2009-2014. Tällä hetkellä hän on Musiikkitalon urkukonserteista ja uruista vastaavan Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n puheenjohtaja.

Päivitetty 8.5.2024
Yhteystiedot
Salon seurakunta
0447745291
https://www.salonseurakunta.fi/tapahtumat/2024-08-18/kesakonsertti-halikon-kirkossa-vahan-ennen-yota