Hyppää sisältöön

Chen Jiagang – Salon taidemuseo Veturitalli

27.1. - 28.4.2024
Salon taidemuseo Veturitalli

Kevään päänäyttelynä Salon taidemuseossa nähdään kiinalaisen Chen Jiagangin valokuvia. Valokuvaaja, arkkitehti Chen Jiagangin kuvissa yhdistyvät hypnoottisiksi kuvaelmiksi kiinalainen maaseutu, miljoonakaupunkien tehtaat ja torit, teollinen arkkitehtuuri sekä asetelmalliset ihmishahmot. Suuret valokuvat avaavat laajoja maisemia, joissa näkyvät erityislaatuisen luonnon valtavat mittasuhteet ja samalla ihmisen sinne jättämä kädenjälki. Chenin teoksista välittyy pohdinta historian suhteesta nykyhetkeen ja sen kautta huoli tulevaisuudesta.

Chenin kuvaamat maisemat ja interiöörit muistuttavat suuria lavastettuja näyttämöitä. Taiteilijan teosten sävyt ovat haaleita ja liikkeet pysähtyneitä, mikä luo romanttisen ja unenomaisen tunnelman. Perinteisiin kiinalaisiin asuihin puetut naiset herättävät huomion. He ovat tarkasti paikoilleen aseteltuja ja monet heistä katsovat suoraan kameraan. Näennäisesti paikallaan oleva hetki ei ole kuitenkaan pysähtynyt, sillä niin ihmiset, vuoden- kuin vuorokaudenajat liikkuvat ja muuttuvat. Monikerroksiset kuvat ovat kuin nykypäivän Kiina pienoiskoossa.

Chonqingissä 1962 syntynyt, alun perin arkkitehdiksi kouluttautunut Chen Jiagang asuu ja työskentelee Pekingissä. Hänen valokuvateoksiaan on nähty yksityis- että ryhmänäyttelyissä eri puolilla maailmaa niin Aasiassa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Galleria Sivuraiteen näyttelytilassa on samaan aikaan esillä Nuutti Koskisen videoinstallaatio Primaarisukkessio.

Chen Jiagang, The Cold Forest, 2008

Päivitetty 1.2.2024