Hyppää sisältöön

Aurora Reinhard & Catharina Kajander: Takaisin Perniöön – Sukumme naiskohtaloita, Perniön museo 10.6.2023 – 16.3.2025

10.6.2023 - 16.3.2025
Perniön museo

Closeted, 2023, patinated bronze and brass, 31 x 38 x 20 cm

Perniön museossa avautuu yleisölle uusi vaihtuva näyttely Takaisin Perniöön – sukumme naiskohtaloita, joka kertoo kuvataiteilija Aurora Reinhardin ja hänen äitinsä keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin suvun kiehtovan tarinan.

Aurora Reinhard kuvailee näyttelyn taustoja seuraavasti: ”Vuonna 2020 asuin Helsingissä ja etsin itselleni taloa, jonne saisin myös ateljeen. Vähitellen laajensin hakua Salon seudulle. Alue vaikutti kauniilta ja kulttuurisesti rikkaalta. Tehtyäni tarjouksen talosta Perniössä, kerroin siitä äidilleni. Hän vastasi, että isoäitini biologiset isovanhemmat olivat syntyneet täällä. Tämä tuntui kiinnostavalta yhteensattumalta.

Perniöön asetuttuani minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä kokonaisuus museon vaihtuvien näyttelyiden tilaan. Tuntui luonnolliselta pyytää työhön mukaan äitini, kuva- ja keramiikkataiteilija Catharina Kajander, ja tehdä yhdessä jotain, joka valottaisi sukutaustaamme täällä Perniössä. Äitini oli tutkinut aihetta jo vuosituhannen alussa oman äitinsä kuoleman jälkeen, mutta tuolloin asia ei ollut minulle ajankohtainen.

Isoäitini Margareta, avioiduttuaan Helin syntyi 1918 Hangossa työläisperheeseen ja sai nimekseen Elvi Linnea Fredman. Hänen molemmat isovanhempansa olivat lähteneet Perniöstä 1880-luvulla, jolloin maan väkiluku kasvoi ja yhteiskunnan yleisen teollistumisen myötä muun muassa ruukkien toiminta muuttui.

Sisällissodan jälkeen Elvi Linnean perheellä oli vaikeaa. Hänen isoisänsä oli kuollut vankileirillä Suomenlinnassa ja Elvin äidillä Ingridillä oli neljä avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta. Nuorin, Elvi, annettiin kasvattilapseksi Vaasaan varakkaaseen perheeseen, missä hänet nimettiin Margaretaksi. Tehdessäni sukupuuta näyttelyä varten huomasin, että myös Margaretan kasvattiäidin Impin juuret olivat osittain Perniössä. Hänen isoisänsä oli Perniön viimeinen Bremer-niminen patruuna.

Meillä molemmilla, äidillä ja minulla, on aina ollut kokemus elämisestä kahden maailman välissä. Tämän näyttelyprojektin myötä olen ymmärtänyt mistä tämä tunne mahdollisesti kumpuaa. Minulle on myös kirkastunut, että taiteessamme on samankaltaisuuksia, kuten naisen elämän ja sen kipupisteiden käsittely, pyrkimys kiteyttää ideamme selkeästi, jopa naivistisesti, sekä kiinnostus surrealismiin.

Aurora Reinhard (s. 1975) on suomalainen kuvataiteilija, joka on tunnettu vahvoja tunteita herättävistä, sukupuolisuutta käsittelevistä valokuva- ja videoteoksista. Viime vuosina Reinhard on keskittynyt kolmiulotteisten teosten tekemiseen. Vuonna 2002 hän voitti ZKM Karlsruhen kansainvälisen mediataide palkinnon. Reinhard on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2003. Hänen töitään on ollut esillä monissa museoissa ja gallerioissa muun muassa Turun taidemuseossa, Amos Rexissä, Ateneumissa ja Ruotsin Kansallismuseossa. Aurora Reinhardin teoksia on muun muassa Kiasman ja Valtion taidekokoelmissa sekä Saksan historiallisen museon kokoelmassa.

Catharina Kajander (s. 1945) on suomalainen kuva- ja keramiikkataiteilija, jonka päämateriaali on kotimainen punasavi. Hän valmistui Ateneumista 1966 ja 1969 sai taideteollisuuden valtionpalkinnon, joka jaettiin tuolloin ensimmäistä kertaa. Kajander on tunnettu suurikokoisista käsinrakennetuista keramiikkaveistoksista, joita on useissa julkisissa kokoelmissa. Taiteellisen työnsä lisäksi hän on ollut vahva toimija Ornamo ry:ssä. Catharina Kajander työskentelee ja osallistuu edelleen aktiivisesti alansa näyttelyihin ja symposiumeihin. Hänelle myönnettiin Valtion taiteilijaeläke 2007.

Perinteikäs Perniön museo on yksi Salon historiallisen museon kohteista. Olennainen osa museon 2021 uusittua perusnäyttelyä on kahden vuoden välein vaihtuva näyttelyosio, joka kommentoi tai on vuorovaikutuksessa museon perusnäyttelyn kanssa. Tämä kommentti, puheenvuoro tai interventio voi olla minkä tahansa taiteen- tai tieteenalan tuotanto; se voi olla näyttely, sarja tapahtumia tai tutkimusta.

Perniön museo on avoinna 10.6.-27.8. keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17 ja talvikaudella 3.9.-17.12. sunnuntaisin klo 12-16.

Lisätietoja
Intendentti Mia Juva 044 778 4902
www.salomus.fi

Päivitetty 14.8.2023