Hyppää sisältöön

Lars Holmström: – focus –

1.6. - 30.6.2024
Teijon Masuunin Galleria
Tapahtuma on huomioinut täysin saavutettavuuden.
Värikäs puoliympyrä valkoisella taustalla

Lars Holmström: – focus –
01.06. – 30.06.2024 Teijon Masuunin galleriassa

”Näyttelyni nimi focus on viittaus masuunin energiaan. Konstruktiiviset teokseni perustuvat värien ja muotojen vuorovaikutussuhteisiin. Näyttelyni koostuu uusista digitaaligrafioista, maalauksista ja konstruktioista. Näyttelyssä on myös muutama Mathildedalin rautaruukkiin liittyvä teos, historiallinen muisto.

Teokseni käsittelevät havaintoja erilaisista visuaalisista ilmiöistä, jotka generoituvat vaiheittain teoksiksi; grafiikaksi, maalauksiksi ja konstruktioiksi. Valtaosa teoksistani rakentuu konstruktiivisten periaatteitten mukaisesti. Rakennusaineet, visuaaliset elementit ja värikentät rajautuvat tarkasti muodostaen selkeästi hahmotettavan kokonaisuuden.

Suunnittelen digitaaligrafiikkani tietokoneella käyttäen sarjallista tekniikkaa. Menetelmällä pystyn varioimaan perusaihioista useita versioita. Teosten koot vaihtelevat ministä makrografiikkaan, ja ne on tulostettu joko paperille tai alumiinikerroslevylle. Orbis- ja Quadratum sarjan digitaaligrafioissa olen pyrkinyt toteuttamaan illusorisen tapahtuman, joka aiheuttaisi aidonkaltaisen värivalon sykeilmiön. – Geometristen elementtien tarkkojen rajojen sumentuessa syntyy epävarmuuden tila, sykkivä epävakaus.

Maalausten ja konstruktioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen käytän monia eri metodia ja tekniikoita sekä materiaaleja. Akryylimaaleilla alumiinikerroslevyille toteutetut uudet maalaukset rakentuvat värikentistä ja elementtien systeemistä. Teoksiin olen virittänyt värien keskinäisten suhteitten muutoksilla intensiivisen vuorovaikutuskentän. Maalauksien tematiikassa on kyse variaatioista, joissa on muunneltavuuden mahdollisuudet. Konstruktiot olen rakentanut yhdistämällä teräslevyjä ja kierrätysmateriaaleja.”

”Holmströmin teokset asettavat näennäisesti yksinkertaisia kysymyksiä, mutta siinä piilee niiden syvyys. Saadakseen otteen teosten merkityksestä katsoja ei voi pysähtyä arvioimaan puhdasta rakennetta ja kirkasta väriä, vaan joutuu mittailemaan omaa havaintoaan ja sen synnyttämää kokemusta. Teoksen ja katsojan välille rakentuu kevyesti heiluva silta. Kiinteältä näyttävä teos ei siten pysy visuaalisesti paikallaan ja siitä tulee kulkija, jonka seuraavaa askelta on vaikea ennakoida.”
Markku Valkonen: Konstruktivismi, yhä täynnä kysymyksiä
(Katalogi: Lars Holmström, Teoksia / Works, 2015-2019)

Lars Holmström, kuvataiteilija

Teijon Masuuni/näyttelyt
Päivitetty 28.5.2024
Yhteystiedot
Teijon Masuuni
0500476406
Telakkatie 17, 25570 Teijo
https://www.teijonmasuuni.fi