Hyppää sisältöön

Key Ensemble -kuoro Halikon kirkossa

Pe 31.3.2023 klo 19:00 - 20:30
Halikon kirkko
Kuoro mustissa esiintymisasuissa

Missa Papae Marcelli

Italialaisen Giovanni Pierluigi da Palestrinan Missa Papae Marcelli on epäilemättä renessanssikauden kuuluisin sävellys, tarinoiden ja myyttien ympäröimä. Tunnetuin näistä antaa ymmärtää että Palestrina “pelasti musiikin” kun katolilainen Trenton kirkolliskokous oli kieltämässä moniäänistä laulua kirkoissa. Tämä ei ehkä kirjaimellisesti pidä paikkansa, mutta Palestrinan laajassa tuotannossa tämä, paavi Marcellukselle omistettu messu on joka tapauksessa yksi hänen onnistuneimmista mestariteoksista: rikkaasti soivaa ja ylimaallisen kaunista musiikkia täydellisessä tasapainossaan. Teos on ansaitusti kuuluisa länsimaisen musiikin merkkiteos, täysin riippumatta pelastettiinko sillä moniääninen musiikki vai ei.

Konsertin täydentää toinen Palestrinan keskeisimmistä pääsiäisajan teoksista: kahdeksanääninen, Sikstuksen kappelia varten sävelletty Stabat mater, eli surevan Marian valitus ristin juurella.

Turkulainen kamarikuoro Key Ensemble lukeutuu harvoihin suomalaisiin ammattikuoroihin. Vuonna 2005 perustettu kuoro on tänä päivänä keskeinen vokaalimusiikin toimija Turun alueella ja laajemminkin Suomessa. Täyteläisestä ja vakuuttavasta soinnistaan kiitetty Key Ensemble yhdistää ohjelmistoa monipuolisesti ja luovasti renessanssista nykymusiikkiin. Kuoron kokoonpano vaihtelee tarpeesta ja tilanteesta riippuen pienyhtyeistä täysikokoiseen kamarikuoroon.

Key Ensemblen seitsemästä levystä useampi on voittanut palkintoja ja ansainnut myös kansainvälistä huomiota (mm. Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) sekä Vuoden kuorolevy). Viime vuosina kuoro on myös julkaissut monipuolisesti erilaisia audiovisuaalisia sisältöjä omalla YouTube-kanavallaan.

Omien konserttiensa lisäksi Key Ensemble esiintyy ahkerasti festivaaleilla ympäri Suomen; esimerkkeinä mainittakoon Savonlinnan Oopperajuhlat, Turun, Naantalin, Korsholman sekä Kauniaisten Musiikkijuhlat, LuostoClassic, Tampereen Sävel, Urkuyö ja Aaria sekä Musik vid havet.

Key Ensembleä johtaa tässä konsertissa Mats Lillhannus
Vapaa pääsy, ohjelma 15 €

Päivitetty 25.1.2023